Publicat de: regiuneaoltenia | iulie 26, 2010

Prefaţa unei şedinţe cu scântei

În emisiunea de astă seară am discutat cu Dan Magla, consilier local PSD, despre cum va arăta şedinţa Consiliului Local Municipal Craiova de joi. „Avancronica şedinţei CLM” – aşa cum arăta titlul emisiunii, a prefigurat una dintre cele mai grele şedinţe de Consiliu Local din ultimii ani. De ce? Pentru că:

¤ se vor aproba concedieri colective din aparatul propriu al Primăriei şi din Poliţia Comunitară

¤ se vor aproba concedieri colective din instituţiile de cultură subordonate Primăriei – Teatrul Liric „Elena Teodorini” (74 de posturi tăiate de pe listă, rămân 156 de angajaţi), Filarmonica „Oltenia”, Ansamblul „Maria Tănase” (rămân 55, 27 de posturi tăiate), Teatrul de păpuşi „Colibri” (rămân 22, sunt tăiate 18 posturi), Casa de Cultură „Traian Demetrescu” (rămân 6 angajaţi, din 11)

¤ vor fi reduse bugetele de cheltuieli ale instituţiilor din subordinea Primăriei cu circa 20 la sută faţă de ceea ce fusese prevăzut la începutul anului

¤ vor fi mărite tarifele la RAT: de exemplu, biletul pentru o călătorie va creşte de la 1,5 la 2 lei, iar abonamentul lunar pentru un traseu va creşte de la 40, la 50 de lei

¤ vor fi mărite şi tarifele altor servicii publice

Întrebat dacă s-ar putea face ceva, cel puţin în sensul concedierilor colective, în timpul votului din cadrul şedinţei CLM, chiar dacă, ipotetic vorbind, partidul său ar fi avut majoritate, Dan Magla a spus: „Nu.” Continuând cu faptul că adevărata problemă în cazul acestei reorganizări este tocmai faptul că ea este tranşată „de la centru.”

„La ce bun să mai vorbim despre descentralizare, dacă ni se impune de către Guvern ce şi cât şi cum să tăiem din administraţia locală?”, se întreba Magla.

Paradoxal, în aceeaşi şedinţă în care se vor lua măsuri drastice menite să facă economii în bugetul public, vor fi preluate trei spitale de către municipalitate (tot la ordinele Guvernului). Mai mult, se va înfiinţa o Direcţie specială în cadrul Primăriei pentru gestionarea celor trei spitale. [Observaţie personală: eu nu înţeleg logica acestor măsuri, luate în aceeaşi şedinţă]. De altfel, Dan Magla şi-a exprimat temerile legate de preluarea efectivă a celor trei spitale – Filantropia, Spitalul de Boli Infecţioase şi Spitalul de Neuropsihiatrie, bănuind că sunt şanse ca acestea, în cele din urmă, să fie preluate cu datoriile istorice cu tot.

Concluzia: se anunţă o şedinţă tumultuoasă, însă cu un tumult mocnit. Pentru că orice ar spune sau vota consilierii este inutil.


Lasă un comentariu

Categorii