Publicat de: regiuneaoltenia | August 3, 2010

E Craiova Vestul Sălbatic?

Pornind de la un material scris de jurnalistul Bogdan Marica pentru Adevărul de seară, în emisiunea de astă seară am dezbătut problema etichetei de „Vest sălbatic” pusă pe fruntea Craiova.

Concluzia noastră a fost că, cel puţin în ultima vreme, eticheta asta a fost „alimentată” mai ales din cauza nervilor în trafic. Ultimele scandaluri de amploare pe străzile Craiovei, preluate de presa centrală, au fost legate de incidente apărute în trafic. Cel mai recent episod de acest gen s-a petrecut chiar ieri, când un şofer l-a împuşcat pe un altul cu un pistol cu bile de cauciuc, pe care îl deţinea legal. Asta după ce victima l-ar fi lovit iniţial pe pistolar.

Bogdan a trecut în revistă şi ultimele cazuri care atârnă de gâtul Craiovei, cum ar fi cel petrecut în Vinerea Mare în acest an, când un tânăr a omorât în bătaie un pensionar pentru că trecea prea încet strada.

În discuţie au intervenit şi telespectatorii, fie pentru a semnala alte cazuri de violenţă (o doamnă din Ostroveni acuză un consătean că l-a schingiuit efectiv pe un văr al său), fie pentru a-şi exprima opinia vizavi de incidentul petrecut ieri. Chiar fratele victimei a intervenit telefonic, nefiind însă prea coerent. Nu înţelesese discuţia din studio, având impresia că cineva îl învinovăţeşte pe fratele său pentru incident. Din tot ceea ce a spus, nu am reuşit să desluşim decât un nervos: „nu aţi văzut ce deţinea nemernicul acela în maşină?”, după care a trebuit să finalizăm conversaţia.

A doua parte a emisiunii: despre legenda lui Petrache Lupu

În a doua parte a emisiunii, Bogdan ne-a oferit mai multe detalii despre un alt material al său apărut în ediţia din luna iulie a revistei Historia care are în centru legenda lui Petrache Lupu de la Maglavit. Am aflat lucruri foarte interesante, Bogdan documentându-se pentru material direct de la nepotul lui Petrache Lupu. Lucruri interesante care însă nu încap toate într-o postare de blog. De exemplu, unul dintre misterele din jurul lui Petrache Lupu este ceea ce s-a întâmplat cu banii lăsaţi de credincioşii care venea cu miile în pelerinaj la Maglavit. O parte din ei a dispărut, sătenii bănuindu-i pe apropiaţii lui Petrache Lupu de fapte nu tocmai creştineşti, iar o parte au fost folosiţi pentru începerea ridicării mânăstirii din sat. Mânăstire care a fost finalizată în cele din urmă aproape 70 de ani mai târziu, de către omul de afaceri Gigi Becali. Sau: „un cioban a început-o, un cioban a finalizat-o”, după cum spune chiar nepotul lui Petrache Lupu.

Mai multe despre acest subiect aflaţi de aici: http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/petrache-lupu-gigi-becali-ctitorii-manastirii-maglavit

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: